PÅ TALLRIKENS CHOKLADTÅRTA: "4 NYANSER AV BRUNT"
Det här kakan är dedikerad till alla chokladälskare. Med en brownie i botten, två lager av en mörk och en ljus chokladmousse som slutligen toppas med vit chokladgrädde så får väl detta betraktas som den ultimata chokladkakan. Vi lättar upp det hela med lite friska honungs- och apelsinmarinerade bär. Lite sött gyllende krisp på toppen ger en extra visuell touch.
- Nyttig? Nej!
- Svårt? Nej, men den tar sin lilla tid.
- God?: Har påven en lustig hatt?
1 tårta (12 portioner, minst)
- 150 g smör osaltat
- 2,75 dl strösocker
- 1, 5 dl kakao
- 0,5 tsk salt
- 1 tsk vaniljsocker
- 2 ägg
- 1 dl vetemjöl
- 150 g mörk choklad 70%
- 2,75 dl vispgrädde
- 1 tsk gelantinpulver
- 1 msk kallt vatten
- 150 g mjölkchoklad
- 2,75 dl vispgrädde
- 1 tsk gelantinpulver
- 1 msk kallt vatten
- 50 g vit choklad
- 2 dl vispgrädde
Att servera till:
- 1 ask hallon
- 1 ask blåbär
- 1/2 dl flytande honung
- Saften från 1 aplelsin
Gör så här:
Brownie:- Sätt ugnen på 160°C.
- Smörj en springform (22 cm diameter) med smör.
- Smält smöret i kastrull. Blanda ner socker, kakao, salt och vaniljsocker i det smälta smöret. Blanda sedan ner ett ägg i taget och tillsätt slutligen mjöl, lite i taget. Blanda till en jämn smet.
- Fördela smeten i springformen och grädda i mitten av ugnen i ca 25 minuter. Du kan prova med sticka om den är klar. Den ska inte vara kletig i mitten. Ta ut och låt svalna.
- Lossa och ta ur från sprinformen. Ta hjälp av stekspade eller kniv om den sitter fast i botten. Klipp remsor av bakplåtspapper och klä springformens kanter. Lägg tillbaka browniebotten i den klädda formen.
- Smält chokladen i skål med vattenbad. Tillsätt 1, 25 dl grädde och blanda. Lägg gelantinet i skål med 1 msk vatten. Låt stå i 5-10 minuter. Ställ skålen i vatenbadet så pulvret hel löses upp. Blanda sedan ner i chokladsmeten. Låt svalna till rumstemperatur. Blanda sedan i resten av grädden (1,5 dl).
- Häll moussen över browniebotten i den bakplåtspappersklädda springformen.
- Ställ i kylskåp i ca 20 minuter.
- Samma procedur som den mörka moussen. Häll sedan den ljusa moussen över det första lagret med mörka mousse i springformen. Ställ formen i kyl för att moussen ska stelna i minst 4 timmar.
- Värm grädden i kastrull och tillsätt chokladen som får smälta. OBS! grädden får inte koka. Ställ sedan i kyl.
- Dela gärna bären på hälften.
- Blanda honungen med saften från 1 apelsin. Häll blandingen över bären . Blanda försiktigt så bären täcks av marinaden. Ställ i kyl att marinera en stund.
- Servering:
- Öpnna formen och avlägnsa försiktigt bakplåtspappret. Antingen serverar du tårtan hel eller skär upp i portionsbitar. Tänk på att kakan är mäktig. ;-)
- Vispa chokladgrädden och spritsa toppar över tårtan eller på portionsbitarna. Toppa med lite guldströssel om du vill. Servera med dem marinerade bären.
- Njut!
Kommentera gärna:
Senaste inläggen
Senaste kommentarer
-
Rickard Hermansson » DRUMSTICKS MED ALABAMA WHITESAUCE: ”DRUMSTICKS MED ALABAMA WHITESAUCE De här låter ju riktigt goda. Vad kör du för k..”
-
Fredrik Rege » 12-SLAGET MED OST & CHAMPAGNE! SKÅL & GOTT NYTT ÅR!: ”Tack Fredrik! Ja, gör det, det är ett av våra favoritrecept. En magisk kombo, om..”
-
Fredrik » 12-SLAGET MED OST & CHAMPAGNE! SKÅL & GOTT NYTT ÅR!: ”Grymt insprirerande pågar! Havskräftan m anklever måste testas! Gott Slut på åre..”
-
Fredrik » RÄKCEVICHE MED AVOCADO & MANGO: ”Så kul att du gillade räkcevichen, Ingela Ulla Stina. Följ oss gärna på Instagra..”
-
Ingela Ulla Stina Johansson » RÄKCEVICHE MED AVOCADO & MANGO: ”Jättegott”
Bloggarkiv
Länkar
Etikettmoln
skåne flankstek matbloggpriset pesto heiße liebe blomkål, vegetarisk pizza pocherat ägg queneller enkelt recept nygrillat hasselbackspotatis godis apfelstrudelpaj saffransbullar grillade citroner gås, brownie byxad makrill nudlar juldryck sojabönor köttbullar dekorera med blommor kycklingwok räkor ätliga blommor salsa bläckfisk mangosallad sockerkaka tournedos cocoschutney högrev ciabatta fisk i folie fritterad rabarberkräm brioche kokosmjölk burgare picklad gurka flarn på tallriken persika pumpa entrecote lantbruk melon färskost på filmjölk tortillas negroni sour chokladmousse fruktsallad innanlår löjrom gäddqueneller billig mat bouillabaisse mozarella kladdkaka couscous halloncurd råstekt potatis skaldjurssås fiskpågrillen wokgrönsaker egg toddy björnbärsmarmelad melanzane tomat- & jordgubbssallad mexikanskt kalvbräss hummer recept kalvlever,anglais,kalv,kalvbräss rulltårta gubbröra recept parmesanstänger ost fromage omelett panko daal jästpannkakor apelsinmarmelad lingon vårkyckling varma hallon hallå! sashimi pumpasoppa oxkind vitaminboost mousse färskost smoothie med spenat mango och ingefära pyttipanna pressgurka vit choklad fastlagsbulle stekt strömming bouillabaisse med havskräfta & aioli grillad gås nektariner curry pavlova tosca honeysuckle kräftsås falukorv ljuvliga smaker aubergine blommor i maten müsli koka hummer roscofflök kalvleveranglais på landet hummersoppa jätteräkor kycklingsallad citrus rödkål thai basil morotssoppa mingelrätt whiskey sour julsill matblogg ponzu butternutpumpa bearnaisesås reportage höstmat pulled ingefära havskräftor parmaskinka brunsås maräng lök romtopf ugnsbakade rotfrukter julgodis citrondessert ägg scampi parmesan buljong fiskgryta hallonsås semla gräddsås rom medelhavet toscakaka saft majs blåmusslor potatisrätt citron vegetarisk soppa 1-2-3-lag kullasparris rårörda lingon tomatsås lammracks långkok sjögräsnudlar torskrecept rotfrukter flädersaft oxfilé indiskt matjesill skaldjursfond fondspara inläggning kallrökt lax lamm nässlor äppeldessert hummer nypotatis sockerlag spenat chokladtårta vit sparris västerbottensost fågelrecept fond karl johan svamp cheesecake gåsamiddag nyårsdessert tagliatelle frukt & bär kantareller festrätt rabarber ramslöksolja pastarecept glaze drinktilltugg entrérätt sparris slow cooking kycklingrätt insjöfisk tårtor julmat brynt smör nu är det jul igen jordgubbar ramslök lakrits, sallad sylt glassdessert primör kyckling drinkrecept griskött chokladdessert på grillen nybakat gröna & sköna tillbehör lax cocktails svamp pasta soppa drinkar sill baka kötträtt efterrätt nyårsmeny italienskt förrätt fisk & skaldjur dessert köttrecept fiskrecept fisk såsrecept vegetarisk grill oxkött bakning bbq pastarätt dryck choklad laxrecept soppor vegetariskt moltas drinktips glass hallon potatis skaldjur torsk bröd asiatiskt husmanskost sommardessert bär doften av nybakat bröd sillrecept starters tomater apelsin sommarmat paj sommarmat, champagne nötter brödbak festmåltid fläsk nötkött kalv blåbär kolasås frukost tartar äppelkaka bullar picklad ost och vin hallonsylt äpplen grytor tårta fisk&skaldjur mango picklat midsommarmat sorbet gåsmeny grön sparris torskrygg munsbit saffran alla hjärtans dag abborre nyårsmat ansjovis majonnäs laxrätter björnbär korv pilgrimsmusslor pepparrot pannkakor risotto grillat gin basilika kantarelltoast chutney, rödbetor kakor äppelpaj sopprecept karré avocado hälleflundra hollandaisesås pizza ramslöksrecept ostar whiskey marmelad gös pasta med räkor fläder hummerfond nässelsoppa äppeltarte kaka, våfflor fisksoppa negroni välkomstdrink vegetarisk pasta apetizer japanskt lingonparfait tapenade frukt portvinsmarinerad tomatsoppa kryddsmör picklad rödlök frittata grön ärtsoppa tartlett potatispuré vaniljsås morötter gravlaxsås pepparrotssmör flädersorbet calemare struvor tomatsalsa tomatsallad vaktelägg sojasås mazarin paj med spenat och västerbottensost matvete mumma pannbiff romsås sandefjordsås mörk choklad stekar räkor, gnocchi gädda fudge torskrecept, fiskrecept, torskrygg, fest gäddrecept långpannebröd ramslökssoppa vermouth vikingfågel grillad entrecote ost, grillad flankstek rött vin sillinläggningar fiskfond ugnsrostade anklever pannacotta gremolata bresaola grillad abborre i folie rabarberpaj hummus paella gravlax potatismos citronmarinerad vinägrett prosecco spanien wok dekoration crème brûllée jordärtskocka mazarinkaka rimmad oxbringa torskrätt gåsagille pepparrotssås grillad makrill chorizo apfelstrudel slottsstek ceviche hjorthornssalt kola & knäck gambero vegetarisk, rödlök foccacia ramslökspesto brytbröd senapscreme lussekatter parfait majonnäas päron salmalax matjessill 5-minuterssill oxfond oliv- & basilikatapenade svamprecept crème ninon indisk mat saint agur chokladflarn rödbetshummus gambas gravad lax mandelpotatis ugnstekt lax kalvlever löksoppa granola gratäng salsiccia mozzarella huvudrätt lasagne karamelliserad gulaschsoppa oxbringa rökt fikon rödvinssås lakritscheesecake granatäpple semlor biskvi pizzadeg potatisstomp kolakräm kesella smoothie kalix löjrom bröd recept vårprimörer campari lättbakat körsbär getost