ROYAL AU CHOCOLAT BY JUSTINE
Justine heter tjejen som bakat mästerveket du ser på bilden. Justine som bor i nordvästra Frankrike brinner för matlagning och inte minst för desserter. Då hon vid tidigare Sverigebesök bjudit mig på smått fantstiska bakkonstverk så visste jag att hon besitter en stor talang i ämnet. Blev därför väldigt glad när hon tackade ja till att gästspela på vår blogg.
Bakverket som Justine bjuder oss på heter Royal au chocolat, (kunglig choklad, lite slarvigt översatt), och har naturligtvis sitt ursprung i Frankrike. Bara smaka på namnet– Royal au chocolat, mmm... Visst ger det förhoppningar om något utöver det vanliga? Och så är det. Både enligt mig själv och vår tillförlitliga testpanel som fick nöjet att provsmaka, så var detta det godaste bakverk vi någonsin har smakat. Mäktig ja men himmelskt god! Tårtan består av lager av mandelmarängbottnar, krisp, chokladmousse och på toppen en spegel av chokladglasyr.
En hake bara; jag vill inte skrämmas men om du inte bakar så ofta eller saknar tålamod så kanske inte detta receptet är för dig. Tårtan har sina moment, tar sin lilla tid och kräver noggranhet både med mängder och temperaturer. Förutom en viss vana av bakning bör du även vara utrustad med en bra termometer och en digital våg.
Vågar du trots allt anta utmaningen (vilket vi hoppas) så önskar Justine och vi dig stort lycka till. Kanske kan bildspelet /Youtube-filmen längst ner i inlägget ge dig lite vägledning? Receptet som du kan ladda ner är även hyggligt illustrerad med vägledande bilder. Om du lyckas så väntar dig en av världens godaste chokladkakor.
Lovar och hälsar: Fredrik o Justine
1 tårta (ca 12 personer)
Mandelmarängbottnar (Mandel dacquoise) 2 st cirklar á ca 22 cm
- 126 g florsocker
- 126 g finmixade mandlar (mandelmjöl)
- 26 g majsstärkelse
- 150 g äggvitor
- 76 g strösocker
- 26 g farinsocker
- 40 g mjölkchoklad
- 50 g hasselnötskräm (t ex Kung Markatta)
- 50 g Feuilletines (Fransk sprött rån. Tror det är lite knepigt att hitta i svenska butiker. Det mest jämförbara vi har i Sverige är väl glassrån av god kvalitet. Funkar säkert utmärkt.)
Chokladmousse
- 160 g mjölk
- 1 vaniljstång
- 50 g äggulor
- 30 g strösocker
- 190 g mörk (58%) choklad
- 300 g crème fraiche
- 150 g strösocker
- 150 g glykossirap
- 80 g vatten
- 100 g crème fraiche
- 150 g mörk choklad
- 1 gelatinblad
- Efter tycke och smak. Låt fantasin och kreativiteten flöda. Justine använde hela, halva och hackade hasselnötter som vändes i guldpulver som finns att köpa i välsorterade livsmedelsbutiker. Hon gjorde även ett chokladflarn av tempererad choklad som penslades med guldpulver men det är väl överkurs kanske.
Gör så här:
Ett tips är att väga upp ingredienserna för varje moment och ha förberedda i skålar. Det spar tid och minskar risken för fel.
- Sätt ugnen på 180°C.
- Vispa äggvitorna och strösocker till hårt skum. (Skålen med äggvita ska kunna vändas upp och ner)
- I en ny skål siktar du ner florsocker, mandelmjöl ch majsstärkelse. Blanda sedan försiktigt ner nötblandningen i marängsmeten. Rör om tills du har en jämn smet.
- Fördela smeten på två bakplåtspapper. Gör 2 cirklar med diametrar på ca 22 cm (som en normalstor springform). Råkar de bli något för vida kan du skära rent till rätt storlek efter gräddning.
- Grädda bottnarna i ca 10 minuter i mitten av ugnen på 180°C. Låt svalna.
Crunch-lagret (Crustillant Feuillatine)
- Smält chokladen i skål över vattenbad. Blanda sedan ner hasselnötkrämen.
- Smula ner rånen i blandningen. Blanda tills allt är jämnt fördelat.
- Vispa äggulor och socker till ett vitt skum i en skål.
- Häll mjölken i en tjockbottnad kastrull. Dela vaniljstången och skrapa ur fröna som du tillsätter i mjölken plus stången. Värm mjölken försiktigt, ta från plattan när mjölken börjar sjuda i kanterna. Sila av och avlägsna vaniljstången.
- Häll därefter ner den varma vaniljmjölken (crème anglaise ) i omgångar i skålen med äggblandingen under ständig omrörning med träsked.
- Häll blandningen tillbaka i kastrullen och värm på låg värme tills blandningen tjocknar. Den är klar när blandningen inte rinner av träskeden.
- Bryt chokladen i bitar och häll den varma blandningen över. Låt svalna till ca 40°C.
- Rör ner crème fraichen i omgångar tills du har en jämn härligt fluffig mousse.
Montering
- Klä springformen kanter med bakplåtspapper. Det underlättar när du senare ska lossa kakan från formen.
- Lossa de 2 nötmarängbottnarna från bakplåtspappret. Skär rent cirklar så de ryms i en 22 cm springform.
- Fördela "Crunch-blandningen" över den ena nötmarängbottnen.
- Lägg försiktigt ner den rena marängbotten i springformen. Fördela hälften av moussen över bottnen. Lägg därefter på nästa marängbottnen med chrunchsmeten. Avsluta med andra hälften av moussen. Ställ i kyl i minst 1 1/2 timme.
- Ta fram kakan och lossa försiktigt sprinformen och bakplåtspappret.
- Placera kakan på ett galler som i sin tur placeras ovanpå en djup plåt.
- Smält gelatinbladet i ca 5 cl vatten.
- Häll vatten, socker och glykos och värm under omrörning till 103°C.
- Placera chokladen bruten i bitar, crème fraichen och den urkramade gelantinet i en skål. Häll därefter på den varma sirapen. Mixa med stavmixer tills du har en jämn blank glasyr. Försök undvik att få ner luft i chokladglasyren. Låt svalna till ca 35°C.
- Häll därefter glasyren över kakan i omgångar stills den helt täcks av en segelblank glasyr. Ställ i kyl att svalna något. Placera till sist försiktigt tårtan på ett serveringsfat.
- Dekoren lämnar vi öppen för din egen fantasi och kreatvitet. På bilden dekorerade Justine tårtan med hasselnötter som vändes i guldpulver. Dessutom gjorde hon chokladflarn av tempererad choklad. Men som sagt; gör som du tycker blir bäst och vackrast.
Senaste inläggen
Senaste kommentarer
-
Rickard Hermansson » DRUMSTICKS MED ALABAMA WHITESAUCE: ”DRUMSTICKS MED ALABAMA WHITESAUCE De här låter ju riktigt goda. Vad kör du för k..”
-
Fredrik Rege » 12-SLAGET MED OST & CHAMPAGNE! SKÅL & GOTT NYTT ÅR!: ”Tack Fredrik! Ja, gör det, det är ett av våra favoritrecept. En magisk kombo, om..”
-
Fredrik » 12-SLAGET MED OST & CHAMPAGNE! SKÅL & GOTT NYTT ÅR!: ”Grymt insprirerande pågar! Havskräftan m anklever måste testas! Gott Slut på åre..”
-
Fredrik » RÄKCEVICHE MED AVOCADO & MANGO: ”Så kul att du gillade räkcevichen, Ingela Ulla Stina. Följ oss gärna på Instagra..”
-
Ingela Ulla Stina Johansson » RÄKCEVICHE MED AVOCADO & MANGO: ”Jättegott”
Bloggarkiv
Länkar
Etikettmoln
bouillabaisse med havskräfta & aioli grillad gås vit choklad fastlagsbulle stekt strömming pannbiff mörk choklad sandefjordsås romsås mazarin honeysuckle kräftsås falukorv tomatsalsa struvor sojasås vaktelägg tomatsallad pepparrotssmör gravlaxsås calemare flädersorbet rödkål morötter vaniljsås frittata picklad rödlök tartlett grön ärtsoppa butternutpumpa bearnaisesås kryddsmör tomatsoppa portvinsmarinerad frukt lättbakat getost körsbär vegetarisk pizza pesto heiße liebe blomkål, pizzadeg smoothie kesella kolakräm potatisstomp godis apfelstrudelpaj saffransbullar grillade citroner oxbringa gulaschsoppa brownie byxad makrill salsiccia karamelliserad lasagne huvudrätt mozzarella salsa gratäng sockerkaka tournedos löksoppa kalvlever ugnstekt lax fritterad gambas rödbetshummus chokladflarn kokosmjölk burgare rabarberkräm brioche pumpa entrecote oxfond 5-minuterssill matjessill salmalax päron brytbröd lantbruk melon innanlår löjrom negroni sour chokladmousse fruktsallad bouillabaisse kola & knäck hjorthornssalt ceviche råstekt potatis mozarella kladdkaka couscous halloncurd wokgrönsaker skaldjurssås fiskpågrillen mexikanskt jordärtskocka crème brûllée dekoration hummer recept kalvbräss potatismos gravlax kalvlever,anglais,kalv,kalvbräss rulltårta bresaola recept parmesanstänger ost fromage ugnsrostade gremolata pannacotta anklever pumpasoppa oxkind vårkyckling varma hallon hallå! sashimi färskost vikingfågel vermouth ramslökssoppa pressgurka gäddrecept pannkakor långkok sjögräsnudlar pilgrimsmusslor björnbär laxrätter oxfilé majonnäs nyårsmat abborre alla hjärtans dag pulled japanskt vegetarisk pasta havskräftor välkomstdrink brunsås parmaskinka maräng lök julgodis nässelsoppa fläder citrondessert ägg scampi parmesan ostar pizza hallonsås semla hälleflundra avocado medelhavet äppelpaj kakor saft blåmusslor potatisrätt vegetarisk soppa kantarelltoast tomatsås kullasparris rårörda lingon cheesecake gåsamiddag nyårsdessert tagliatelle frukt & bär saffran inläggning torskrygg grön sparris nässlor hummer midsommarmat picklat mango fisk&skaldjur grytor vit sparris västerbottensost hallonsylt fond picklad sparris slow cooking kycklingrätt insjöfisk tårtor kantareller festrätt rabarber ramslöksolja festmåltid glaze drinktilltugg nötter julmat brynt smör sillrecept jordgubbar torsk skaldjur potatis sommardessert husmanskost asiatiskt bröd på grillen nybakat hallon glass moltas drinktips gröna & sköna tillbehör lax choklad svamp pastarätt soppa drinkar sill baka kötträtt nyårsmeny fisk italienskt förrätt fisk & skaldjur dessert köttrecept fiskrecept efterrätt såsrecept vegetarisk grill oxkött bakning pasta bbq dryck cocktails laxrecept soppor chokladdessert griskött drinkrecept vegetariskt glassdessert sylt sallad lakrits, ramslök kyckling primör bär doften av nybakat bröd nu är det jul igen starters tomater entrérätt brödbak pastarecept fläsk nötkött kalv blåbär kolasås apelsin sommarmat paj sommarmat, champagne ost och vin karl johan svamp fågelrecept äpplen tårta chokladtårta spenat sockerlag nypotatis sorbet äppeldessert gåsmeny lamm kallrökt lax munsbit fondspara frukost tartar äppelkaka bullar risotto grillat gin 1-2-3-lag basilika citron rödbetor chutney, sopprecept majs karré toscakaka rom hollandaisesås gräddsås ramslöksrecept fiskgryta buljong marmelad whiskey pasta med räkor gös ugnsbakade rotfrukter romtopf hummerfond äppeltarte kaka, våfflor fisksoppa negroni ingefära höstmat reportage apetizer skaldjursfond matjesill indiskt ansjovis flädersaft rotfrukter torskrecept korv lammracks pepparrot pyttipanna smoothie med spenat mango och ingefära torskrecept, fiskrecept, torskrygg, fest mousse vitaminboost långpannebröd ost, grillad flankstek rött vin sillinläggningar fiskfond grillad entrecote apelsinmarmelad jästpannkakor daal lingon grillad abborre i folie rabarberpaj hummus paella panko omelett citronmarinerad vinägrett gubbröra prosecco spanien tomat- & jordgubbssallad melanzane björnbärsmarmelad egg toddy wok torskrätt mazarinkaka rimmad oxbringa grillad makrill chorizo apfelstrudel gåsagille pepparrotssås billig mat gäddqueneller slottsstek vegetarisk, rödlök foccacia ramslökspesto gambero senapscreme lussekatter tortillas färskost på filmjölk persika på tallriken flarn picklad gurka parfait majonnäas svamprecept crème ninon indisk mat oliv- & basilikatapenade fisk i folie ciabatta högrev cocoschutney saint agur mangosallad bläckfisk gravad lax mandelpotatis ätliga blommor räkor granola dekorera med blommor köttbullar sojabönor juldryck kycklingwok rökt fikon rödvinssås nudlar lakritscheesecake granatäpple semlor biskvi gås, nygrillat enkelt recept queneller pocherat ägg hasselbackspotatis vårprimörer campari kalix löjrom bröd recept flankstek skåne matbloggpriset ponzu matblogg julsill lingonparfait tapenade morotssoppa thai basil whiskey sour mingelrätt citrus kycklingsallad jätteräkor potatispuré kalvleveranglais roscofflök hummersoppa på landet blommor i maten aubergine ljuvliga smaker koka hummer müsli paj med spenat och västerbottensost matvete mumma pavlova curry nektariner tosca räkor, gnocchi gädda fudge stekar