FARINGLASERAD LAX MED HET NUDELSALLAD & PONZU
Idag bjuder vi dig på en laxrätt med lite japanska influenser. Fräscht, enkelt och väldigt gott. Laxen som steks i smör och farinsocker serveras med en lite het nudelsallad och en ponzu– en klassisk japansk sojasås med bl a chili, lime och ingefära. Inget salt behövs i rätten, ponzuns sälta är tillräcklig. Gott till den här rätten är även tunt skivad picklad gurka. Vi glömde att få med den vid plåtningen men finns med i receptet. Så kan det gå. Ha en fin & smaklig helg önskar Per o Fredrik!
4 personer:
Laxen:
- 600 g lax
- 2 msk farinsocker
- Smör att steka i, 3 msk
Nudelsalladen:
- 4 portioner risnudlar
- 1 msk olja, neutral
- 50 g shitakesvamp
- 1 vitlöksklyfta (kan uteslutas om du inte gillar)
- 1 pak choi
- 2 salladslökar
- 1–2 morötter
- ½ röd chili
- ½ pkt frysta skalade edamamebönor
- 2 tsk sambal oelek
- 1 msk sesamolja
Ponzu:
- 1 dl japansk soja
- Saft från 1 ½ lime
- 1 tsk sesamolja
- 1 msk råsocker
- ½ röd chili
- 3 cm ingefära
Picklad gurka:
- 1 gurka
- 3 dl vatten
- 2 dl socker
- 1 dl ättika 12%
Gör så här:
Börja med gurkinläggningen:
- Gör en 1-2-3 lag, d v s koka upp vatten, ättika och socker. Häll över på en noga rengjord glasburk med tättslutande lock. Låt svalna något.
- Skölj och skiva gurkan tunt på längden med mandolin (funkar även skapligt med osthyvel) och lägg gurkskivorna i den ljumna lagen.
- Låt stå att dra i kylen i åtminstone 1 timme.
Fortsätt med ponzun:
- Skala (med toppen av en sked) och riv ingefäran fint, finhacka chilin (urkärnad) och blanda med övriga ingredienser. Ställ i kyl. Kan med fördel göras dagen innan.
Nudelsalladen:
- Koka nudlarna enligt anvisningar på paketet. Skölj med kallt vatten, häll på matolja, blanda och ställ sedan åt sidan.
- Rensa svampen och skär i bitar. Strimla pak choi, morot och salladslök.
- Finhacka vitlök och chili (urkärnad). Fräs svamp, morotstrimlor och vitlöken i sesamolja, tillsätt chilin, pak choi och salladslöken efter en stund.
- Tillsätt nudlarna och sambal oelek, blanda ordentligt så allt blir fördelat. Låt de frysta bönorna fräsa med de sista minuterna. Håll varmt.
Laxen:
- Sätt ugnen på 160°.
- Skär laxen i bitar (typ 4 x 4 cm)
- Smält smör och farinsocker i stekpannan. Stek laxenbitarnas insida på medelvärme tills steksidan fått en härlig karamelliserad yta. Ställ in stekpannan i ugnen och kör klart på 160° i ca 3-4 minunter.
En kall bira sitter som en smäck till denna rätt.
Kommentera gärna:
Senaste inläggen
Senaste kommentarer
-
Rickard Hermansson » DRUMSTICKS MED ALABAMA WHITESAUCE: ”DRUMSTICKS MED ALABAMA WHITESAUCE De här låter ju riktigt goda. Vad kör du för k..”
-
Fredrik Rege » 12-SLAGET MED OST & CHAMPAGNE! SKÅL & GOTT NYTT ÅR!: ”Tack Fredrik! Ja, gör det, det är ett av våra favoritrecept. En magisk kombo, om..”
-
Fredrik » 12-SLAGET MED OST & CHAMPAGNE! SKÅL & GOTT NYTT ÅR!: ”Grymt insprirerande pågar! Havskräftan m anklever måste testas! Gott Slut på åre..”
-
Fredrik » RÄKCEVICHE MED AVOCADO & MANGO: ”Så kul att du gillade räkcevichen, Ingela Ulla Stina. Följ oss gärna på Instagra..”
-
Ingela Ulla Stina Johansson » RÄKCEVICHE MED AVOCADO & MANGO: ”Jättegott”
Bloggarkiv
Länkar
Etikettmoln
saint agur cocoschutney högrev ciabatta fisk i folie burgare rabarberkräm brioche kokosmjölk entrecote oxfond 5-minuterssill matjessill salmalax päron brytbröd lantbruk melon färskost på filmjölk gambero ramslökspesto foccacia rödlök vegetarisk, kola & knäck hjorthornssalt ceviche råstekt potatis mozarella kladdkaka couscous halloncurd wokgrönsaker skaldjurssås fiskpågrillen mexikanskt jordärtskocka crème brûllée dekoration wok spanien prosecco gravlax kalvlever,anglais,kalv,kalvbräss rulltårta bresaola recept parmesanstänger ost fromage omelett lingon daal jästpannkakor apelsinmarmelad oxkind vårkyckling varma hallon hallå! sashimi pumpasoppa vikingfågel vermouth ramslökssoppa pressgurka gäddrecept torskrecept, fiskrecept, torskrygg, fest grillad gås vit choklad fastlagsbulle stekt strömming bouillabaisse med havskräfta & aioli tosca nektariner curry pavlova mumma matvete paj med spenat och västerbottensost tomatsalsa struvor sojasås vaktelägg tomatsallad hummersoppa roscofflök kalvleveranglais på landet rödkål morötter vaniljsås potatispuré picklad rödlök tartlett grön ärtsoppa frittata bearnaisesås kryddsmör tomatsoppa portvinsmarinerad frukt lättbakat getost körsbär vegetarisk pizza pesto heiße liebe blomkål, hasselbackspotatis pocherat ägg queneller enkelt recept nygrillat gås, biskvi semlor granatäpple lakritscheesecake gulaschsoppa brownie byxad makrill salsiccia karamelliserad lasagne huvudrätt mozzarella salsa gratäng granola gravad lax bläckfisk mangosallad sockerkaka citrondessert ägg whiskey marmelad buljong fiskgryta ramslöksrecept gräddsås hollandaisesås rom toscakaka karré kakor saft chutney, rödbetor citron kantarelltoast 1-2-3-lag gin grillat risotto långkok pepparrot korv torskrecept rotfrukter flädersaft ansjovis indiskt matjesill skaldjursfond apetizer reportage höstmat ingefära välkomstdrink brunsås parmaskinka kaka, äppeltarte hummerfond romtopf ugnsbakade rotfrukter midsommarmat picklat mango fisk&skaldjur grytor vit sparris äpplen hallonsylt fond picklad bullar äppelkaka tartar frukost fondspara munsbit kallrökt lax lamm nässlor äppeldessert sorbet nötkött fläsk festmåltid brödbak entrérätt champagne sommarmat, paj sommarmat apelsin kolasås blåbär kalv starters nu är det jul igen doften av nybakat bröd bär sylt glassdessert primör kyckling ramslök lakrits, sallad glass moltas drinktips vegetariskt drinkrecept griskött gröna & sköna tillbehör lax choklad svamp bbq bakning oxkött soppa baka kötträtt efterrätt nyårsmeny italienskt förrätt fisk & skaldjur dessert köttrecept fiskrecept fisk såsrecept vegetarisk grill sill drinkar pastarätt pasta dryck cocktails laxrecept soppor hallon nybakat på grillen chokladdessert asiatiskt husmanskost sommardessert potatis skaldjur torsk bröd tomater jordgubbar sillrecept brynt smör julmat festrätt kantareller tårtor insjöfisk kycklingrätt slow cooking sparris nötter drinktilltugg glaze pastarecept ramslöksolja rabarber hummer gåsmeny grön sparris torskrygg inläggning saffran frukt & bär tagliatelle nyårsdessert gåsamiddag cheesecake ost och vin karl johan svamp fågelrecept västerbottensost tårta chokladtårta spenat sockerlag nypotatis fläder nässelsoppa julgodis lök maräng fisksoppa våfflor havskräftor negroni vegetarisk pasta japanskt pulled alla hjärtans dag abborre nyårsmat majonnäs oxfilé laxrätter björnbär pilgrimsmusslor sjögräsnudlar lammracks pannkakor rårörda lingon kullasparris tomatsås vegetarisk soppa basilika potatisrätt blåmusslor äppelpaj sopprecept majs medelhavet avocado hälleflundra semla hallonsås pizza ostar parmesan scampi gös pasta med räkor mandelpotatis ugnstekt lax kalvlever löksoppa tournedos ätliga blommor räkor kycklingwok dekorera med blommor köttbullar sojabönor juldryck oxbringa rökt fikon rödvinssås nudlar grillade citroner saffransbullar apfelstrudelpaj godis potatisstomp kolakräm kesella smoothie pizzadeg bröd recept vårprimörer campari kalix löjrom matbloggpriset flankstek skåne butternutpumpa ponzu matblogg julsill lingonparfait tapenade morotssoppa thai basil whiskey sour mingelrätt citrus kycklingsallad jätteräkor pepparrotssmör flädersorbet calemare gravlaxsås müsli blommor i maten aubergine ljuvliga smaker koka hummer falukorv kräftsås honeysuckle mazarin romsås sandefjordsås mörk choklad pannbiff räkor, gnocchi gädda fudge stekar pyttipanna smoothie med spenat mango och ingefära färskost mousse vitaminboost långpannebröd ost, grillad flankstek rött vin sillinläggningar fiskfond grillad entrecote anklever pannacotta gremolata ugnsrostade grillad abborre i folie rabarberpaj hummus paella panko potatismos citronmarinerad vinägrett gubbröra kalvbräss hummer recept tomat- & jordgubbssallad melanzane björnbärsmarmelad egg toddy rimmad oxbringa torskrätt mazarinkaka pepparrotssås grillad makrill chorizo apfelstrudel gåsagille bouillabaisse billig mat gäddqueneller slottsstek fruktsallad chokladmousse negroni sour löjrom innanlår senapscreme lussekatter tortillas pumpa persika på tallriken flarn picklad gurka parfait majonnäas svamprecept crème ninon indisk mat oliv- & basilikatapenade chokladflarn rödbetshummus gambas fritterad