MATJESSALLAD MED BRYNT SMÖR, RÅGBRÖDSKRISP & POCHERAT ÄGG
Här serverar vi en fräsch och synnerligen delikat "sillsallad" som sitter som en smäck året om. Det brynta varma smöret, de frasigt stekta rågbrödschipsen och det pocherade ägget på toppen gör denna sillanrättningen till något alldeles extra. Har du aldrig pocherat ägg innan så kan vi lugna dig med att det är en ganska enkel procedur.
Prova detta, du kommer inte bli besviken! Hälsar Fredrik o Per
4 personer:
- 300 g matjessill, hela filéer eller färdigskurna bitar.
- 12 små potatisar. typ delikatess, skivade.
- 2-3 rödbetor (beroende på storlek), i klyftor.
- 1 knippe rädisor, tunt skivade.
- Saltgurka, färdigskivad (ca 20 skivor) eller 2 hela som skivas.
- 4 msk kapris
- 1 knippe gräslök, finhackad.
- 1 dl gräddfil
- 100 g smör
Pocherade ägg:
- 4 stora ägg
- 1 dl ättikssprit 12%
- 1 dl vatten
- 1 l vatten till kokning med ½ msk salt
Rågbrödskrisp:
- Danskt rågbröd, 4- 8 tunna skivor som delas i trekanter.
- Ca 50 g smör att steka brödet i.
Gör så här:
- Koka potatis i väl saltat vatten. Låt sedan svalna och skär i ganska tunna skivor.
- Koka rödbetorna i väl saltat vatten. (30–40 minuter beroende på storlek) Låt svalna, skala sedan och skär i klyftor.
- Låt matjessillen rinna av och dela filéerna i lagom munsbitar (om du nu inte köpt färdiga bitar).
- Skiva saltgurkan och rädisorna.
- Bryn smöret under omrörning. Så fort smöret får en gyllenbrun ton och en nötig doft, tag genast bort från plattan.
- Fördela snyggt ingredienserna på tallrikar. Strö kapris över och klicka på gräddfilen.
Pocherade ägg:
- Blanda vatten med ättikssprit i en skål. Knäck varsamt ner äggen med ca 30 sekunders mellanrum. Låt stå i ca 5 minuter.
- Koka upp 1 liter vatten med ½ msk salt. Stjälp ner äggen inkl. ättiksspritvattnet och låt sjuda i 3 minuter. Ta upp äggen med hålslev och lägg över i en kastrull eller bunke med iskallt vatten.
Servering:
- Skär rågbrödet i tunna skivor och dela till trekanter. Stek skivorna i rikligt med smör tills de fått fin färg och blivit till krispiga brödchips.
- Placera äggen mitt på anrättningen, strö på finhackad gräslök och ringla till sist över det varma brynta smöret. Servera med rågbrödskrispet.
Jösses vad gott!
Senaste inläggen
Senaste kommentarer
-
Rickard Hermansson » DRUMSTICKS MED ALABAMA WHITESAUCE: ”DRUMSTICKS MED ALABAMA WHITESAUCE De här låter ju riktigt goda. Vad kör du för k..”
-
Fredrik Rege » 12-SLAGET MED OST & CHAMPAGNE! SKÅL & GOTT NYTT ÅR!: ”Tack Fredrik! Ja, gör det, det är ett av våra favoritrecept. En magisk kombo, om..”
-
Fredrik » 12-SLAGET MED OST & CHAMPAGNE! SKÅL & GOTT NYTT ÅR!: ”Grymt insprirerande pågar! Havskräftan m anklever måste testas! Gott Slut på åre..”
-
Fredrik » RÄKCEVICHE MED AVOCADO & MANGO: ”Så kul att du gillade räkcevichen, Ingela Ulla Stina. Följ oss gärna på Instagra..”
-
Ingela Ulla Stina Johansson » RÄKCEVICHE MED AVOCADO & MANGO: ”Jättegott”
Bloggarkiv
Länkar
Etikettmoln
skåne flankstek matbloggpriset pesto heiße liebe blomkål, vegetarisk pizza pocherat ägg queneller enkelt recept nygrillat hasselbackspotatis godis apfelstrudelpaj saffransbullar grillade citroner gås, brownie byxad makrill nudlar juldryck sojabönor köttbullar dekorera med blommor kycklingwok räkor ätliga blommor salsa löksoppa kalvlever ugnstekt lax mandelpotatis cocoschutney högrev ciabatta fisk i folie fritterad rabarberkräm brioche kokosmjölk burgare picklad gurka flarn på tallriken persika pumpa entrecote lantbruk melon färskost på filmjölk tortillas negroni sour chokladmousse fruktsallad innanlår löjrom gäddqueneller billig mat bouillabaisse mozarella kladdkaka couscous halloncurd råstekt potatis skaldjurssås fiskpågrillen wokgrönsaker egg toddy björnbärsmarmelad melanzane tomat- & jordgubbssallad mexikanskt kalvbräss hummer recept vinägrett citronmarinerad potatismos recept parmesanstänger ost fromage omelett panko daal jästpannkakor apelsinmarmelad lingon vårkyckling varma hallon hallå! sashimi pumpasoppa oxkind vitaminboost mousse färskost smoothie med spenat mango och ingefära pyttipanna pressgurka vit choklad fastlagsbulle stekt strömming bouillabaisse med havskräfta & aioli grillad gås nektariner curry pavlova tosca honeysuckle kräftsås falukorv struvor sojasås vaktelägg tomatsallad tomatsalsa gravlaxsås calemare flädersorbet pepparrotssmör rödkål morötter vaniljsås potatispuré thai basil morotssoppa mingelrätt whiskey sour julsill matblogg ponzu butternutpumpa bearnaisesås reportage höstmat pulled ingefära havskräftor parmaskinka brunsås maräng lök julgodis nässelsoppa hummerfond citrondessert ägg scampi parmesan buljong fiskgryta hallonsås semla gräddsås rom medelhavet toscakaka sopprecept äppelpaj blåmusslor potatisrätt citron vegetarisk soppa 1-2-3-lag kullasparris rårörda lingon tomatsås lammracks långkok sjögräsnudlar torskrecept rotfrukter flädersaft oxfilé indiskt matjesill skaldjursfond fondspara inläggning kallrökt lax lamm nässlor äppeldessert hummer nypotatis sockerlag spenat chokladtårta vit sparris västerbottensost fågelrecept fond karl johan svamp cheesecake gåsamiddag nyårsdessert tagliatelle frukt & bär kantareller festrätt rabarber ramslöksolja pastarecept glaze drinktilltugg entrérätt sparris slow cooking kycklingrätt insjöfisk tårtor julmat brynt smör sillrecept jordgubbar ramslök lakrits, sallad sylt glassdessert primör kyckling drinkrecept griskött chokladdessert på grillen nybakat gröna & sköna tillbehör lax cocktails svamp pasta soppa drinkar sill baka kötträtt efterrätt nyårsmeny italienskt förrätt fisk & skaldjur dessert köttrecept fiskrecept fisk såsrecept vegetarisk grill oxkött bakning bbq pastarätt dryck choklad laxrecept soppor vegetariskt moltas drinktips glass hallon potatis skaldjur torsk bröd asiatiskt husmanskost sommardessert bär doften av nybakat bröd nu är det jul igen starters tomater apelsin sommarmat paj sommarmat, champagne nötter brödbak festmåltid fläsk nötkött kalv blåbär kolasås frukost tartar äppelkaka bullar picklad ost och vin hallonsylt äpplen grytor tårta fisk&skaldjur mango picklat midsommarmat sorbet gåsmeny grön sparris torskrygg munsbit saffran alla hjärtans dag abborre nyårsmat ansjovis majonnäs laxrätter björnbär korv pilgrimsmusslor pepparrot pannkakor risotto grillat gin basilika kantarelltoast chutney, rödbetor majs saft kakor karré avocado hälleflundra hollandaisesås pizza ramslöksrecept ostar whiskey marmelad gös pasta med räkor fläder ugnsbakade rotfrukter romtopf äppeltarte kaka, våfflor fisksoppa negroni välkomstdrink vegetarisk pasta apetizer japanskt lingonparfait tapenade frukt portvinsmarinerad tomatsoppa kryddsmör picklad rödlök frittata grön ärtsoppa tartlett citrus kycklingsallad jätteräkor hummersoppa på landet kalvleveranglais roscofflök koka hummer müsli blommor i maten aubergine ljuvliga smaker mazarin paj med spenat och västerbottensost matvete mumma pannbiff romsås sandefjordsås mörk choklad stekar räkor, gnocchi gädda fudge torskrecept, fiskrecept, torskrygg, fest gäddrecept långpannebröd ramslökssoppa vermouth vikingfågel grillad entrecote ost, grillad flankstek rött vin sillinläggningar fiskfond ugnsrostade anklever pannacotta gremolata bresaola grillad abborre i folie rabarberpaj hummus paella gubbröra rulltårta kalvlever,anglais,kalv,kalvbräss gravlax prosecco spanien wok dekoration crème brûllée jordärtskocka mazarinkaka rimmad oxbringa torskrätt gåsagille pepparrotssås grillad makrill chorizo apfelstrudel slottsstek ceviche hjorthornssalt kola & knäck gambero vegetarisk, rödlök foccacia ramslökspesto brytbröd senapscreme lussekatter parfait majonnäas päron salmalax matjessill 5-minuterssill oxfond oliv- & basilikatapenade svamprecept crème ninon indisk mat saint agur chokladflarn rödbetshummus gambas tournedos sockerkaka mangosallad bläckfisk gravad lax granola gratäng salsiccia mozzarella huvudrätt lasagne karamelliserad gulaschsoppa oxbringa rökt fikon rödvinssås lakritscheesecake granatäpple semlor biskvi pizzadeg potatisstomp kolakräm kesella smoothie kalix löjrom bröd recept vårprimörer campari lättbakat körsbär getost