RISOTTO PARMESAN & CHÈVRE D´ARGENTAL SERVERAS MED LJUVLIGA LAMMRACKS
Min fru Cilla testade att göra den här risotton när vi hade en bit Chévre dÁrgental över från Cecilias Fromagerie i Viken. Tillsammans med citroncest blev det fantastiskt gott ihop med lammracks, så det här tycker vi du ska prova till Påsk. Funkar förmodligen perfekt till en lammstek också om du råkar ha en liggande. Glad Påsk! Fredrik, Cilla & Per
Risotton 4 personer:
- 1 gul lök, ca 80 g
- 1 dl olivolja
- 4 dl arborioris
- 2 dl torrt vitt vin
- 1 1/2 liter kalv eller grönsaksbuljong
- 2 1/2 dl parmesan, färskriven
- 150 g getost Chèvre d’Argental
- 1 citron, endast zest
- 3-4 lammracks per pers.
- 4 kvistar rosmarin
- olivolja
- Flingsalt
- Svartpeppar
- 3-4 vitlöksklyftor
- Grillade citronhalvor
- Ungsbakad vitlök
- Rosmarin till dekoration
Gör så här:
Risotton:
- Skala och finhacka löken. Fräs den mjuk, utan att den tar färg, i rikligt med olivolja. Använd en tjockbottnad kastrull.
- Vänd ner riset, höj värmen något och rör tills riset blandat sig väl med löken och känns torrt. Rostningen gör att riset lättare absorberar buljong och smaker
- Häll på vinet och låt det ånga bort helt.
- Tillsätt 1/3 av buljongen (den måste vara varm, annars avstannar kokningen)
- Beräkna koktiden för riset från det att du häller på buljongen.
- Rör sakta tills riset absorberat all buljong, tillsätt sedan 1-2 dl i taget. Sänk värmen en aning.
- Risotton skall koka lugnt och behöver röras om ofta.
- Det tar ca 17-20 min beroende på rismängd, kastrullens storlek, buljongens värme mm.
- Ta bort kastrullen från plattan och blanda sedan ner den förskrivna parmesanen.
- Se till att risotton är lös när parmesanen tillsätts.
- Smula därefter i getosten och riv över citronen. Bland runt ordentligt.
Färdig att servera!
Lammracks:
- Putsa lammet från hinnor och senor.
- Dela lammet mellan benen så du får jämnstora racks.
- Finhacka vitlök och rosmarin.
- Salta, peppra och gnid in båda sidorna på lammet med vitlökshacket.
- Stek i olivolja tills bitarna fått fin färg och du är nöjd med innertemperaturen.
- Strö över den hackade rosmarinen på båda sidor på bitarna.
- Lägg upp med risotton och garnera gärna med mer vitlök, grillad/ stekt citron och någon kvist rosmarin.
Senaste inläggen
Senaste kommentarer
-
Rickard Hermansson » DRUMSTICKS MED ALABAMA WHITESAUCE: ”DRUMSTICKS MED ALABAMA WHITESAUCE De här låter ju riktigt goda. Vad kör du för k..”
-
Fredrik Rege » 12-SLAGET MED OST & CHAMPAGNE! SKÅL & GOTT NYTT ÅR!: ”Tack Fredrik! Ja, gör det, det är ett av våra favoritrecept. En magisk kombo, om..”
-
Fredrik » 12-SLAGET MED OST & CHAMPAGNE! SKÅL & GOTT NYTT ÅR!: ”Grymt insprirerande pågar! Havskräftan m anklever måste testas! Gott Slut på åre..”
-
Fredrik » RÄKCEVICHE MED AVOCADO & MANGO: ”Så kul att du gillade räkcevichen, Ingela Ulla Stina. Följ oss gärna på Instagra..”
-
Ingela Ulla Stina Johansson » RÄKCEVICHE MED AVOCADO & MANGO: ”Jättegott”
Bloggarkiv
Länkar
Etikettmoln
grillad gås vit choklad fastlagsbulle stekt strömming bouillabaisse med havskräfta & aioli tosca nektariner curry pavlova mazarin honeysuckle kräftsås falukorv struvor sojasås vaktelägg tomatsallad tomatsalsa gravlaxsås calemare flädersorbet pepparrotssmör jätteräkor kycklingsallad citrus picklad rödlök tartlett grön ärtsoppa frittata lingonparfait julsill matblogg ponzu butternutpumpa bearnaisesås getost körsbär lättbakat pesto heiße liebe blomkål, vegetarisk pizza smoothie kesella kolakräm potatisstomp pizzadeg godis apfelstrudelpaj saffransbullar grillade citroner rödvinssås fikon rökt oxbringa gulaschsoppa karamelliserad lasagne huvudrätt mozzarella salsiccia gratäng granola gravad lax bläckfisk mangosallad sockerkaka tournedos cocoschutney högrev ciabatta fisk i folie indisk mat crème ninon svamprecept oliv- & basilikatapenade parfait picklad gurka flarn på tallriken persika pumpa entrecote lantbruk melon färskost på filmjölk löjrom negroni sour chokladmousse fruktsallad innanlår kola & knäck hjorthornssalt ceviche slottsstek mozarella kladdkaka couscous halloncurd råstekt potatis skaldjurssås fiskpågrillen wokgrönsaker jordärtskocka crème brûllée dekoration wok hummer recept kalvbräss gubbröra vinägrett citronmarinerad potatismos recept parmesanstänger ost fromage omelett lingon daal jästpannkakor apelsinmarmelad oxkind vårkyckling varma hallon hallå! sashimi pumpasoppa vikingfågel vermouth ramslökssoppa långpannebröd gäddrecept torskrecept, fiskrecept, torskrygg, fest pannkakor pepparrot pilgrimsmusslor korv björnbär laxrätter ansjovis oxfilé nyårsmat abborre alla hjärtans dag reportage höstmat vegetarisk pasta negroni havskräftor fisksoppa våfflor maräng lök julgodis nässelsoppa fläder pasta med räkor gös scampi parmesan ostar ramslöksrecept pizza hollandaisesås hälleflundra avocado medelhavet kakor saft majs rödbetor chutney, kantarelltoast basilika gin grillat risotto cheesecake gåsamiddag nyårsdessert tagliatelle frukt & bär saffran munsbit torskrygg grön sparris gåsmeny hummer midsommarmat picklat mango fisk&skaldjur tårta grytor äpplen hallonsylt fond picklad sparris slow cooking kycklingrätt insjöfisk tårtor kantareller festrätt rabarber ramslöksolja pastarecept glaze drinktilltugg entrérätt julmat brynt smör sillrecept jordgubbar torsk skaldjur potatis sommardessert husmanskost asiatiskt bröd på grillen nybakat hallon glass moltas drinktips gröna & sköna tillbehör lax choklad svamp pastarätt soppa drinkar sill baka kötträtt nyårsmeny fisk italienskt förrätt fisk & skaldjur dessert köttrecept fiskrecept efterrätt såsrecept vegetarisk grill oxkött bakning pasta bbq dryck cocktails laxrecept soppor chokladdessert griskött drinkrecept vegetariskt glassdessert sylt sallad lakrits, ramslök kyckling primör bär doften av nybakat bröd nu är det jul igen starters tomater nötter brödbak festmåltid fläsk nötkött kalv blåbär kolasås apelsin sommarmat paj sommarmat, champagne ost och vin karl johan svamp fågelrecept västerbottensost vit sparris chokladtårta spenat sockerlag nypotatis sorbet äppeldessert nässlor lamm kallrökt lax inläggning fondspara frukost tartar äppelkaka bullar tomatsås rårörda lingon kullasparris 1-2-3-lag vegetarisk soppa citron potatisrätt blåmusslor äppelpaj sopprecept karré toscakaka rom gräddsås semla hallonsås fiskgryta buljong marmelad whiskey ägg citrondessert ugnsbakade rotfrukter romtopf hummerfond äppeltarte kaka, brunsås parmaskinka välkomstdrink ingefära apetizer japanskt pulled skaldjursfond matjesill indiskt majonnäs flädersaft rotfrukter torskrecept sjögräsnudlar långkok lammracks pressgurka pyttipanna smoothie med spenat mango och ingefära färskost mousse vitaminboost grillad entrecote ost, grillad flankstek rött vin sillinläggningar fiskfond ugnsrostade anklever pannacotta gremolata bresaola grillad abborre i folie rabarberpaj hummus paella panko rulltårta kalvlever,anglais,kalv,kalvbräss gravlax prosecco spanien mexikanskt tomat- & jordgubbssallad melanzane björnbärsmarmelad egg toddy rimmad oxbringa torskrätt mazarinkaka pepparrotssås grillad makrill chorizo apfelstrudel gåsagille bouillabaisse billig mat gäddqueneller gambero vegetarisk, rödlök foccacia ramslökspesto brytbröd senapscreme lussekatter tortillas majonnäas päron salmalax matjessill 5-minuterssill oxfond burgare kokosmjölk brioche rabarberkräm saint agur chokladflarn rödbetshummus gambas fritterad mandelpotatis ugnstekt lax kalvlever löksoppa salsa ätliga blommor räkor kycklingwok dekorera med blommor köttbullar sojabönor juldryck nudlar makrill byxad brownie lakritscheesecake granatäpple semlor biskvi gås, hasselbackspotatis nygrillat enkelt recept queneller pocherat ägg bröd recept vårprimörer campari kalix löjrom matbloggpriset flankstek skåne tapenade frukt portvinsmarinerad tomatsoppa kryddsmör mingelrätt morotssoppa thai basil whiskey sour potatispuré vaniljsås morötter rödkål på landet kalvleveranglais roscofflök hummersoppa müsli blommor i maten aubergine ljuvliga smaker koka hummer paj med spenat och västerbottensost matvete mumma pannbiff romsås sandefjordsås mörk choklad stekar räkor, gnocchi gädda fudge