NÄSSELSOPPA MED RAMSLÖKSOLJA & POCHERAT ÄGG
Nu är det hög tid att ge sig ut i skog och mark för att plocka nässlor. Det är ju de späda vårskotten vi vill åt när vi nu presenterar ett höjdarrecept på nässelsoppa där vi adderat några droppar ramslöksolja ( se förra inlägget) och pocherat ägg. Tareq Taylor har ett superknep på hur du enkelt får till perfekta pocherade ägg. Mer gastronomisk vårkänsla än det här är svårt att få. Lycka till!
4 personer:
Nässelsoppan:
- 1 l ansade nässlor
- 1 l vatten
- 3 msk mjöl
- 3 msk kycklingfond (alt 2 hönsbuljongtärningar)
- 3 msk smör
- 2 schalottenlökar
- 1 knippe gräslök
- Salt & vitpeppar
- 1 tsk chilipulver
- 1 dl vispgrädde
- 3 msk torr sherry
- 4 ägg
- 2-3 msk ättika 24%
- salt (och vatten)
Gör så här:
Nässelsoppan:
- Skölj nässlorna noggrant och ansa från grova stjälkar och annat skräp.
- Skala och hacka schalottenlöken och fräs i några minuter i en klick smör utan att få färg. Ställ åt sidan.
- Koka (sjud) nässlorna i 1 l saltat vatten i ca 5 minuter. Sila i från spadet i en bringare. Vi ska använda halva "nässelbuljongen" till soppan.
- Smält ett par matskedar smör i en kastrull och vispa i mjöl i omgångar. Späd med ca 1/2 l nässelspad i omgångar. Hacka gräslöken och tillsätt i soppan tillsammans med schalottenlöken och de blancherade nässlorna. Tillsätt 3 msk kycklingfond (alternativt 2 hönsbuljongtärningar) samt 1/2 l vatten. Salta och peppra. Låt sjuda ytterligare några minuter.
- Häll soppan i mixer och kör till en härligt slät grön soppa.
- Häll tillbaka i kastrullen och låt koka upp. Sänk värmen och tillsätt grädde, några matskedar torr sherry och ett uns chilipulver (efter tycke & smak). Smaka av med salt och peppar. Klart.
- Häll ättikan i botten på en skål och knäck äggen försiktigt ner i ättikan. Häll några extra droppar ättika över äggen. Låt äggen ligga i ättikan i ca 10 minuter. (Nej, äggen tar inte smak av ättikan.)
- Koka upp vatten i en kastrull och salta lätt.
- Häll hela äggskålen med ättika och allt i vattnet och minska direkt på värmen så att det endast sjuder. Låt äggen sjuda i ca 3 minuter.
- Lyft upp dem med en hålslev och servera genast tillsammans med soppan. Droppa gärna lite av "På tallrikens ramslöksolja" över soppan vid servering. Det ger en extra touch som är synd att missa.
Senaste inläggen
Senaste kommentarer
-
Rickard Hermansson » DRUMSTICKS MED ALABAMA WHITESAUCE: ”DRUMSTICKS MED ALABAMA WHITESAUCE De här låter ju riktigt goda. Vad kör du för k..”
-
Fredrik Rege » 12-SLAGET MED OST & CHAMPAGNE! SKÅL & GOTT NYTT ÅR!: ”Tack Fredrik! Ja, gör det, det är ett av våra favoritrecept. En magisk kombo, om..”
-
Fredrik » 12-SLAGET MED OST & CHAMPAGNE! SKÅL & GOTT NYTT ÅR!: ”Grymt insprirerande pågar! Havskräftan m anklever måste testas! Gott Slut på åre..”
-
Fredrik » RÄKCEVICHE MED AVOCADO & MANGO: ”Så kul att du gillade räkcevichen, Ingela Ulla Stina. Följ oss gärna på Instagra..”
-
Ingela Ulla Stina Johansson » RÄKCEVICHE MED AVOCADO & MANGO: ”Jättegott”
Bloggarkiv
Länkar
Etikettmoln
cocoschutney högrev ciabatta fisk i folie fritterad rabarberkräm brioche kokosmjölk burgare 5-minuterssill matjessill salmalax päron majonnäas parfait lantbruk melon färskost på filmjölk tortillas negroni sour chokladmousse fruktsallad innanlår löjrom hjorthornssalt ceviche slottsstek mozarella kladdkaka couscous halloncurd råstekt potatis skaldjurssås fiskpågrillen wokgrönsaker jordärtskocka crème brûllée dekoration wok egg toddy kalvbräss hummer recept kalvlever,anglais,kalv,kalvbräss rulltårta gubbröra recept parmesanstänger ost fromage omelett panko pannacotta anklever ugnsrostade gremolata sillinläggningar rött vin grillad flankstek ost, grillad entrecote fiskfond vitaminboost mousse färskost smoothie med spenat mango och ingefära pyttipanna pressgurka gädda gnocchi räkor, stekar fudge nektariner curry pavlova tosca matvete paj med spenat och västerbottensost mazarin ljuvliga smaker aubergine blommor i maten müsli koka hummer roscofflök kalvleveranglais på landet hummersoppa jätteräkor kycklingsallad citrus rödkål thai basil morotssoppa mingelrätt whiskey sour julsill matblogg ponzu butternutpumpa bearnaisesås skåne flankstek matbloggpriset pesto heiße liebe blomkål, vegetarisk pizza pocherat ägg queneller enkelt recept nygrillat hasselbackspotatis biskvi semlor granatäpple lakritscheesecake godis fikon rökt oxbringa gulaschsoppa karamelliserad lasagne huvudrätt mozzarella salsiccia räkor ätliga blommor salsa bläckfisk mangosallad sockerkaka tournedos citrondessert ägg scampi parmesan ostar fiskgryta hallonsås semla gräddsås avocado medelhavet toscakaka saft majs blåmusslor potatisrätt citron vegetarisk soppa 1-2-3-lag grillat risotto gin lammracks långkok sjögräsnudlar torskrecept rotfrukter flädersaft oxfilé indiskt matjesill alla hjärtans dag reportage höstmat pulled vegetarisk pasta negroni parmaskinka brunsås maräng lök romtopf ugnsbakade rotfrukter julgodis midsommarmat picklat sockerlag chokladtårta tårta grytor äpplen hallonsylt karl johan svamp picklad bullar äppelkaka tartar frukost saffran inläggning kallrökt lax lamm nässlor äppeldessert hummer nötkött fläsk festmåltid brödbak nötter sparris sommarmat, paj sommarmat apelsin kolasås blåbär kalv starters sillrecept doften av nybakat bröd bär sylt glassdessert primör kyckling ramslök lakrits, sallad glass moltas drinktips vegetariskt drinkrecept griskött gröna & sköna tillbehör lax cocktails svamp bbq bakning oxkött soppa baka kötträtt efterrätt nyårsmeny italienskt förrätt fisk & skaldjur dessert köttrecept fiskrecept fisk såsrecept vegetarisk grill sill drinkar pastarätt pasta dryck choklad laxrecept soppor hallon nybakat på grillen chokladdessert asiatiskt husmanskost sommardessert potatis skaldjur torsk bröd tomater jordgubbar nu är det jul igen brynt smör julmat festrätt kantareller tårtor insjöfisk kycklingrätt slow cooking champagne entrérätt drinktilltugg glaze pastarecept ramslöksolja rabarber sorbet gåsmeny grön sparris torskrygg munsbit fondspara frukt & bär tagliatelle nyårsdessert gåsamiddag cheesecake fond ost och vin fågelrecept västerbottensost vit sparris fisk&skaldjur spenat mango nypotatis fläder hummerfond nässelsoppa äppeltarte kaka, våfflor fisksoppa välkomstdrink havskräftor ingefära apetizer japanskt skaldjursfond abborre nyårsmat ansjovis majonnäs laxrätter björnbär korv pilgrimsmusslor pepparrot pannkakor tomatsås rårörda lingon kullasparris basilika kantarelltoast chutney, rödbetor kakor äppelpaj sopprecept karré hälleflundra rom hollandaisesås pizza ramslöksrecept buljong whiskey marmelad gös pasta med räkor gravad lax mandelpotatis ugnstekt lax kalvlever löksoppa granola gratäng juldryck kycklingwok dekorera med blommor köttbullar sojabönor rödvinssås nudlar makrill byxad brownie gås, grillade citroner saffransbullar apfelstrudelpaj pizzadeg potatisstomp kolakräm kesella smoothie kalix löjrom bröd recept vårprimörer campari lättbakat körsbär getost lingonparfait tapenade frukt portvinsmarinerad tomatsoppa kryddsmör picklad rödlök frittata grön ärtsoppa tartlett potatispuré vaniljsås morötter gravlaxsås pepparrotssmör flädersorbet calemare struvor tomatsalsa tomatsallad vaktelägg sojasås mumma falukorv kräftsås honeysuckle pannbiff romsås sandefjordsås mörk choklad grillad gås bouillabaisse med havskräfta & aioli stekt strömming fastlagsbulle vit choklad torskrecept, fiskrecept, torskrygg, fest gäddrecept långpannebröd ramslökssoppa vermouth vikingfågel oxkind pumpasoppa sashimi hallå! varma hallon vårkyckling lingon apelsinmarmelad jästpannkakor daal bresaola grillad abborre i folie rabarberpaj hummus paella gravlax potatismos citronmarinerad vinägrett prosecco spanien mexikanskt tomat- & jordgubbssallad melanzane björnbärsmarmelad mazarinkaka rimmad oxbringa torskrätt gåsagille pepparrotssås grillad makrill chorizo apfelstrudel kola & knäck bouillabaisse billig mat gäddqueneller gambero vegetarisk, rödlök foccacia ramslökspesto brytbröd senapscreme lussekatter oxfond entrecote pumpa persika på tallriken flarn picklad gurka oliv- & basilikatapenade svamprecept crème ninon indisk mat saint agur chokladflarn rödbetshummus gambas