PULLED PORK
Pulled pork, denna klassiker inom BBQ, kan vi ju inte bortse ifrån. Det är dock inget för den som varken har tålamod eller tid. Det absolut viktigaste är att hålla en låg temperatur genom hela processen, sen får det helt enkelt ta den tid det tar. Det finns ingen genväg men dock en liten hjälp på traven. Här gäller det att du ställer väckarklockan och börja i tid annars kanske det slutar med hämtpizza istället.
Pulled betyder ju i detta sammanhang att den är ”dragen” isär. Detta är möjligt eftersom den får gå så länge under relativt lång tid, kan ta 10 timmar så här gäller det att ha tålamod.
När en köttdetalj som denna får gå länge så bryts bindväven ner och kollagenet smälter och omvandlas till gelatin. Tänk när man gör kalops av högrev, får den inte gå tillräckligt länge blir den tuggig men efterhand faller det isär. Samma princip gäller här och för BBQ i stort.
Gör så här:
- Köp en rejäl bit fläskarré i bit, den krymper en del under tillagning. Skulle det mot förmodan bli kött över så kan du använda pulled pork till t ex en god sallad eller i ett hamburgerbröd med smarriga tillbehör.
- Krydda karrén rikligt runt om, kanske redan dagen innan, vira i så fall in den i plastfolie och låt ligga över natten och ta sen ut den en stund innan den går på grillen.
- Starta upp grillen enligt snakemetoden och försök hålla en temp på mellan 110-120 grader, ej högre, (se inlägg BBQ special). Du får förmodligen fylla på briketter efterhand eftersom detta är en riktig långkörare. Eftersom detta är en så stor bit och vi vill ha lite mer tryck i röksmaken så jag brukar använda flis av äpple och av antingen ek- eller Hickory.
- Lägg karrén på grillen och titta till både temperaturen (viktigt) och köttet då och då. Spraya regelbundet med en blomspruta med en mix av utspädd äppeljuice och vitvinsvinäger och du kan även pensla på BBQ-sås regelbundet.
- När köttet börjar nå en innertemperatur på 60 grader och kommer in i "the stall" vilket innebär att temperaturökningen stannar av då cellerna i köttet brister och kyler ner. Detta får man bara vänta sig igenom och kan i värsta fall ta flera timmar. Det man kan göra för att skynda på denna process är att slå in den i folie till man är igenom och temperaturen börjar klättra igen.
- Sen är det bara att vänta, spraya och pensla till man når en innertemperatur på 94 grader. Då tar jag den. Lägg den åt sidan 30-45 minuter och ”dra” den sen i lagom stora bitar. Det finns lite fett kvar (i mitten) som man inte vill äta så släng det.
- Servera det t.ex. i ett hamburgerbröd med en god BBQ-sås, och lite picklad rödlök. (se recept)
Senaste inläggen
Senaste kommentarer
-
Rickard Hermansson » DRUMSTICKS MED ALABAMA WHITESAUCE: ”DRUMSTICKS MED ALABAMA WHITESAUCE De här låter ju riktigt goda. Vad kör du för k..”
-
Fredrik Rege » 12-SLAGET MED OST & CHAMPAGNE! SKÅL & GOTT NYTT ÅR!: ”Tack Fredrik! Ja, gör det, det är ett av våra favoritrecept. En magisk kombo, om..”
-
Fredrik » 12-SLAGET MED OST & CHAMPAGNE! SKÅL & GOTT NYTT ÅR!: ”Grymt insprirerande pågar! Havskräftan m anklever måste testas! Gott Slut på åre..”
-
Fredrik » RÄKCEVICHE MED AVOCADO & MANGO: ”Så kul att du gillade räkcevichen, Ingela Ulla Stina. Följ oss gärna på Instagra..”
-
Ingela Ulla Stina Johansson » RÄKCEVICHE MED AVOCADO & MANGO: ”Jättegott”
Bloggarkiv
Länkar
Etikettmoln
getost körsbär lättbakat blomkål, vegetarisk pizza pesto heiße liebe kolakräm potatisstomp pizzadeg smoothie kesella grillade citroner gås, biskvi semlor granatäpple oxbringa gulaschsoppa brownie byxad dekorera med blommor kycklingwok juldryck sojabönor köttbullar ätliga blommor salsa gratäng ugnstekt lax mandelpotatis gravad lax bläckfisk ciabatta fisk i folie fritterad gambas rödbetshummus svamprecept oliv- & basilikatapenade indisk mat crème ninon på tallriken persika pumpa entrecote oxfond 5-minuterssill melon färskost på filmjölk tortillas lussekatter rödlök vegetarisk, gambero ramslökspesto foccacia bouillabaisse kola & knäck hjorthornssalt couscous halloncurd råstekt potatis mozarella kladdkaka fiskpågrillen wokgrönsaker skaldjurssås dekoration wok egg toddy björnbärsmarmelad melanzane hummer recept kalvbräss rulltårta gubbröra vinägrett ost fromage omelett panko paella hummus apelsinmarmelad lingon daal jästpannkakor hallå! sashimi pumpasoppa oxkind vårkyckling varma hallon ramslökssoppa långpannebröd vitaminboost torskrecept, fiskrecept, torskrygg, fest smoothie med spenat mango och ingefära pyttipanna räkor, stekar fudge gädda gnocchi pavlova tosca nektariner curry mumma matvete paj med spenat och västerbottensost vaktelägg tomatsallad tomatsalsa struvor sojasås flädersorbet pepparrotssmör gravlaxsås calemare kycklingsallad citrus rödkål morötter mingelrätt whiskey sour thai basil morotssoppa matblogg ponzu butternutpumpa bearnaisesås kryddsmör reportage höstmat pulled ingefära negroni fisksoppa våfflor maräng äppeltarte nässelsoppa hummerfond romtopf ägg citrondessert marmelad whiskey ostar fiskgryta pizza hollandaisesås semla rom karré medelhavet äppelpaj kakor potatisrätt blåmusslor citron vegetarisk soppa 1-2-3-lag rårörda lingon tomatsås kullasparris lammracks långkok sjögräsnudlar rotfrukter björnbär flädersaft ansjovis nyårsmat abborre skaldjursfond fondspara inläggning lamm kallrökt lax nässlor äppeldessert hummer nypotatis sockerlag spenat chokladtårta grytor äpplen fågelrecept karl johan svamp ost och vin cheesecake gåsamiddag nyårsdessert tagliatelle frukost kantareller festrätt rabarber ramslöksolja festmåltid glaze drinktilltugg entrérätt champagne slow cooking sommarmat insjöfisk tårtor julmat brynt smör nu är det jul igen jordgubbar ramslök lakrits, sallad sylt glassdessert torsk potatis drinkrecept griskött glass på grillen nybakat laxrecept lax cocktails svamp pasta soppa drinkar sill baka kötträtt efterrätt nyårsmeny italienskt förrätt fisk & skaldjur dessert köttrecept fiskrecept fisk såsrecept vegetarisk grill oxkött bakning bbq pastarätt dryck choklad gröna & sköna tillbehör soppor vegetariskt moltas drinktips chokladdessert hallon kyckling skaldjur primör bröd asiatiskt husmanskost sommardessert bär doften av nybakat bröd sillrecept starters tomater apelsin kycklingrätt paj sommarmat, sparris nötter brödbak pastarecept fläsk nötkött kalv blåbär kolasås frukt & bär tartar äppelkaka bullar picklad fond hallonsylt västerbottensost tårta vit sparris fisk&skaldjur mango picklat midsommarmat sorbet gåsmeny torskrygg grön sparris munsbit saffran alla hjärtans dag indiskt matjesill majonnäs oxfilé laxrätter torskrecept korv pilgrimsmusslor pepparrot pannkakor gin risotto grillat basilika kantarelltoast rödbetor chutney, sopprecept majs saft toscakaka avocado hälleflundra gräddsås ramslöksrecept hallonsås buljong scampi parmesan pasta med räkor gös fläder julgodis ugnsbakade rotfrukter lök kaka, parmaskinka brunsås välkomstdrink havskräftor vegetarisk pasta apetizer japanskt julsill lingonparfait tapenade frukt portvinsmarinerad tomatsoppa grön ärtsoppa tartlett picklad rödlök frittata jätteräkor potatispuré vaniljsås kalvleveranglais roscofflök hummersoppa på landet aubergine ljuvliga smaker koka hummer müsli blommor i maten falukorv kräftsås honeysuckle mazarin sandefjordsås mörk choklad pannbiff romsås fastlagsbulle vit choklad grillad gås bouillabaisse med havskräfta & aioli stekt strömming gäddrecept pressgurka vermouth vikingfågel färskost mousse sillinläggningar fiskfond grillad entrecote ost, grillad flankstek rött vin pannacotta gremolata ugnsrostade anklever parmesanstänger recept bresaola grillad abborre i folie rabarberpaj kalvlever,anglais,kalv,kalvbräss gravlax potatismos citronmarinerad spanien prosecco crème brûllée jordärtskocka mexikanskt tomat- & jordgubbssallad torskrätt mazarinkaka rimmad oxbringa chorizo apfelstrudel gåsagille pepparrotssås grillad makrill billig mat gäddqueneller slottsstek ceviche negroni sour löjrom innanlår fruktsallad chokladmousse lantbruk brytbröd senapscreme flarn picklad gurka parfait majonnäas päron salmalax matjessill rabarberkräm burgare kokosmjölk brioche högrev cocoschutney saint agur chokladflarn kalvlever löksoppa tournedos sockerkaka mangosallad räkor granola huvudrätt lasagne karamelliserad salsiccia mozzarella rökt fikon rödvinssås nudlar makrill saffransbullar apfelstrudelpaj godis lakritscheesecake enkelt recept queneller pocherat ägg hasselbackspotatis nygrillat vårprimörer campari kalix löjrom bröd recept skåne matbloggpriset flankstek