PÅ TALLRIKENS NYÅRSMENY 2023/ 2024!
Hej och god fortsättning! Hoppas att julen varit fridfull och välsmakande.
Då är det dags för oss att presentera vår nyårsmeny där vi har strävat efter att satsa på ganska okomplicerade recept men med trevliga råvaror.
Först ut är förrätten som består tex av nystekt anklever, havskräftstjärt och brioche. Lika enkelt att få till som det är gott. Anklevern och de glaskokta kräftorna inhandlades på Trädgården på Skäret. Har du svårt att hitta anklever och glaskokta kräftor så funkar det fint med ankterrin och pilgrummsmusslor som alternativ.
Till huvudrätt presenterar vår kompis Lotta sin sjukt goda hälleflundra på ett enkelt men elegant vis och till dessert har Fredrik gjort en "nyårsbomb" i tre lager som du kan göra nästan helt klar en eller ett par dagar i förväg. Till tolvslagets Champagne får du även några tips på ostar från Cecilias Fromageries som gifter sig fint med bubblorna.
Väl bekomme! Per, Fredrik och Lotta
HAVSKRÄFTA MED ANKLEVER, BRIOCHE OCH DRAGON
4 personer:
- Fyra glaskokta havskräftstjärtar alt pilgrimsmusslor
- 100 g anklever, rå, skivad i fyra skivor ca 5 mm tjocka
- 1 vitlökskyfta
- 2 skivor briochebröd (finns att köpa färdigt, t ex ICA)
- Lakritspulver (pudras på brödet, ca 1 krm)
- En matsked hårt reducerad havskräftfond
- 4 msk normalsaltat smör att bryna
- Smör till stekning av brödet
Gör så här:
- Skär de två brödskivorna rena från kanter och dela dem på mitten så du får fyra rektangulära skivor, ca 4 x 8 cm. Bryn dem i smöret och lägg dem att svalna. Se upp! Briochen går snabbare att bryna än vanligt bröd. När de svalnat gnider du in dem med vitlöksklyftan och pudrar försiktigt lite lakritspulver över.
- Bryn smöret och ställ undan det att svalna en stund. Värm havskräftfonden och mixa samman med smöret.
- Stek kräftstjärtarna ett par minuter på varje sida på ganska hög värme så de får fin färg. Viktigt att du har glaskokta stjärtar så de inte redan är tillagade, då helt färdigkokta kräftor lätt blir sega och tradiga. Om du inte får tag i sådana stjärtar tar du råa pilgrimsmusslor istället. Dela musslorna i tre skivor och fräs dem hastigt på hög värme. Salta försigtigt.
- Stek ankleverskivorna hastigt på hög värme i sitt eget fett någon minut på varje sida. Smaka av försigtigt med salt.
Montera ihop:
- Först brödet med vitlöken och lakritspulver, sedan anklever och sist havskräftan (eller pilgrimsmusslan), garnera med dragon och det brynta havskräftssmöret.
- Ganska underbart gott.
Kommentera gärna:
Senaste inläggen
Senaste kommentarer
-
Rickard Hermansson » DRUMSTICKS MED ALABAMA WHITESAUCE: ”DRUMSTICKS MED ALABAMA WHITESAUCE De här låter ju riktigt goda. Vad kör du för k..”
-
Fredrik Rege » 12-SLAGET MED OST & CHAMPAGNE! SKÅL & GOTT NYTT ÅR!: ”Tack Fredrik! Ja, gör det, det är ett av våra favoritrecept. En magisk kombo, om..”
-
Fredrik » 12-SLAGET MED OST & CHAMPAGNE! SKÅL & GOTT NYTT ÅR!: ”Grymt insprirerande pågar! Havskräftan m anklever måste testas! Gott Slut på åre..”
-
Fredrik » RÄKCEVICHE MED AVOCADO & MANGO: ”Så kul att du gillade räkcevichen, Ingela Ulla Stina. Följ oss gärna på Instagra..”
-
Ingela Ulla Stina Johansson » RÄKCEVICHE MED AVOCADO & MANGO: ”Jättegott”
Bloggarkiv
Länkar
Etikettmoln
stekt strömming bouillabaisse med havskräfta & aioli grillad gås vit choklad fastlagsbulle romsås pannbiff mörk choklad sandefjordsås mazarin honeysuckle kräftsås falukorv tomatsallad tomatsalsa struvor sojasås vaktelägg på landet hummersoppa roscofflök kalvleveranglais potatispuré jätteräkor kycklingsallad frittata picklad rödlök tartlett grön ärtsoppa ponzu butternutpumpa bearnaisesås kryddsmör tomatsoppa portvinsmarinerad matbloggpriset skåne flankstek bröd recept kalix löjrom campari vårprimörer hasselbackspotatis pocherat ägg queneller enkelt recept nygrillat gås, biskvi semlor granatäpple makrill nudlar rödvinssås fikon rökt mozzarella salsiccia karamelliserad lasagne huvudrätt salsa gratäng sockerkaka tournedos löksoppa kalvlever ugnstekt lax fisk i folie fritterad gambas rödbetshummus svamprecept oliv- & basilikatapenade indisk mat crème ninon salmalax päron majonnäas parfait picklad gurka flarn på tallriken senapscreme brytbröd lantbruk rödlök vegetarisk, gambero ramslökspesto foccacia ceviche slottsstek gäddqueneller billig mat halloncurd råstekt potatis mozarella kladdkaka couscous rimmad oxbringa mazarinkaka torskrätt tomat- & jordgubbssallad mexikanskt jordärtskocka crème brûllée prosecco spanien rulltårta gubbröra vinägrett citronmarinerad grillad abborre i folie bresaola recept parmesanstänger ost ugnsrostade gremolata pannacotta anklever sashimi pumpasoppa oxkind vårkyckling varma hallon hallå! färskost vikingfågel vermouth ramslökssoppa pressgurka gäddrecept pannkakor långkok pilgrimsmusslor korv torskrecept flädersaft oxfilé majonnäs abborre nyårsmat alla hjärtans dag höstmat pulled vegetarisk pasta havskräftor välkomstdrink brunsås parmaskinka kaka, lök hummerfond romtopf fläder citrondessert ägg whiskey marmelad ostar hallonsås ramslöksrecept gräddsås hälleflundra avocado toscakaka saft majs sopprecept chutney, rödbetor kantarelltoast basilika rårörda lingon tomatsås kullasparris cheesecake gåsamiddag nyårsdessert tagliatelle frukost saffran munsbit kallrökt lax lamm nässlor sorbet midsommarmat picklat mango fisk&skaldjur vit sparris tårta västerbottensost hallonsylt fond picklad champagne slow cooking kycklingrätt insjöfisk apelsin kantareller festrätt rabarber ramslöksolja festmåltid glaze drinktilltugg entrérätt julmat brynt smör nu är det jul igen jordgubbar torsk skaldjur kyckling ramslök husmanskost asiatiskt bröd på grillen nybakat hallon glass moltas drinktips gröna & sköna tillbehör lax choklad svamp pastarätt soppa drinkar oxkött baka kötträtt nyårsmeny fisk italienskt förrätt fisk & skaldjur dessert köttrecept fiskrecept efterrätt såsrecept vegetarisk grill sill bakning pasta bbq dryck cocktails laxrecept soppor chokladdessert griskött drinkrecept vegetariskt glassdessert sylt sallad lakrits, sommardessert potatis primör bär doften av nybakat bröd sillrecept starters tomater nötter brödbak pastarecept fläsk nötkött kalv blåbär kolasås tårtor sommarmat paj sommarmat, sparris ost och vin karl johan svamp fågelrecept äpplen grytor chokladtårta spenat sockerlag nypotatis hummer äppeldessert gåsmeny torskrygg grön sparris inläggning fondspara frukt & bär tartar äppelkaka bullar grillat gin risotto 1-2-3-lag vegetarisk soppa citron blåmusslor potatisrätt kakor äppelpaj medelhavet karré rom semla hollandaisesås pizza fiskgryta buljong scampi parmesan pasta med räkor gös nässelsoppa julgodis ugnsbakade rotfrukter äppeltarte maräng våfflor fisksoppa negroni ingefära reportage apetizer japanskt skaldjursfond indiskt matjesill ansjovis laxrätter björnbär rotfrukter sjögräsnudlar lammracks pepparrot pyttipanna smoothie med spenat mango och ingefära torskrecept, fiskrecept, torskrygg, fest mousse vitaminboost långpannebröd grillad flankstek rött vin sillinläggningar fiskfond grillad entrecote ost, apelsinmarmelad jästpannkakor daal lingon rabarberpaj hummus paella panko omelett fromage kalvlever,anglais,kalv,kalvbräss gravlax potatismos kalvbräss hummer recept melanzane björnbärsmarmelad egg toddy wok dekoration skaldjurssås wokgrönsaker fiskpågrillen chorizo apfelstrudel gåsagille pepparrotssås grillad makrill hjorthornssalt kola & knäck bouillabaisse chokladmousse negroni sour löjrom innanlår fruktsallad lussekatter tortillas färskost på filmjölk melon matjessill 5-minuterssill oxfond entrecote pumpa persika brioche rabarberkräm burgare kokosmjölk ciabatta högrev cocoschutney saint agur chokladflarn mangosallad bläckfisk gravad lax mandelpotatis ätliga blommor räkor granola köttbullar sojabönor juldryck kycklingwok dekorera med blommor byxad brownie gulaschsoppa oxbringa grillade citroner saffransbullar apfelstrudelpaj godis lakritscheesecake kolakräm kesella smoothie pizzadeg potatisstomp heiße liebe pesto vegetarisk pizza blomkål, getost lättbakat körsbär matblogg julsill lingonparfait tapenade frukt morotssoppa thai basil whiskey sour mingelrätt vaniljsås morötter rödkål citrus calemare gravlaxsås pepparrotssmör flädersorbet aubergine ljuvliga smaker koka hummer müsli blommor i maten paj med spenat och västerbottensost matvete mumma curry nektariner tosca pavlova gnocchi gädda fudge stekar räkor,