PÅ TALLRIKENS NYÅRSMENY 2023/ 2024!
Hej och god fortsättning! Hoppas att julen varit fridfull och välsmakande.
Då är det dags för oss att presentera vår nyårsmeny där vi har strävat efter att satsa på ganska okomplicerade recept men med trevliga råvaror.
Först ut är förrätten som består tex av nystekt anklever, havskräftstjärt och brioche. Lika enkelt att få till som det är gott. Anklevern och de glaskokta kräftorna inhandlades på Trädgården på Skäret. Har du svårt att hitta anklever och glaskokta kräftor så funkar det fint med ankterrin och pilgrummsmusslor som alternativ.
Till huvudrätt presenterar vår kompis Lotta sin sjukt goda hälleflundra på ett enkelt men elegant vis och till dessert har Fredrik gjort en "nyårsbomb" i tre lager som du kan göra nästan helt klar en eller ett par dagar i förväg. Till tolvslagets Champagne får du även några tips på ostar från Cecilias Fromageries som gifter sig fint med bubblorna.
Väl bekomme! Per, Fredrik och Lotta
HAVSKRÄFTA MED ANKLEVER, BRIOCHE OCH DRAGON
4 personer:
- Fyra glaskokta havskräftstjärtar alt pilgrimsmusslor
- 100 g anklever, rå, skivad i fyra skivor ca 5 mm tjocka
- 1 vitlökskyfta
- 2 skivor briochebröd (finns att köpa färdigt, t ex ICA)
- Lakritspulver (pudras på brödet, ca 1 krm)
- En matsked hårt reducerad havskräftfond
- 4 msk normalsaltat smör att bryna
- Smör till stekning av brödet
Gör så här:
- Skär de två brödskivorna rena från kanter och dela dem på mitten så du får fyra rektangulära skivor, ca 4 x 8 cm. Bryn dem i smöret och lägg dem att svalna. Se upp! Briochen går snabbare att bryna än vanligt bröd. När de svalnat gnider du in dem med vitlöksklyftan och pudrar försiktigt lite lakritspulver över.
- Bryn smöret och ställ undan det att svalna en stund. Värm havskräftfonden och mixa samman med smöret.
- Stek kräftstjärtarna ett par minuter på varje sida på ganska hög värme så de får fin färg. Viktigt att du har glaskokta stjärtar så de inte redan är tillagade, då helt färdigkokta kräftor lätt blir sega och tradiga. Om du inte får tag i sådana stjärtar tar du råa pilgrimsmusslor istället. Dela musslorna i tre skivor och fräs dem hastigt på hög värme. Salta försigtigt.
- Stek ankleverskivorna hastigt på hög värme i sitt eget fett någon minut på varje sida. Smaka av försigtigt med salt.
Montera ihop:
- Först brödet med vitlöken och lakritspulver, sedan anklever och sist havskräftan (eller pilgrimsmusslan), garnera med dragon och det brynta havskräftssmöret.
- Ganska underbart gott.
Kommentera gärna:
Senaste inläggen
Senaste kommentarer
-
Rickard Hermansson » DRUMSTICKS MED ALABAMA WHITESAUCE: ”DRUMSTICKS MED ALABAMA WHITESAUCE De här låter ju riktigt goda. Vad kör du för k..”
-
Fredrik Rege » 12-SLAGET MED OST & CHAMPAGNE! SKÅL & GOTT NYTT ÅR!: ”Tack Fredrik! Ja, gör det, det är ett av våra favoritrecept. En magisk kombo, om..”
-
Fredrik » 12-SLAGET MED OST & CHAMPAGNE! SKÅL & GOTT NYTT ÅR!: ”Grymt insprirerande pågar! Havskräftan m anklever måste testas! Gott Slut på åre..”
-
Fredrik » RÄKCEVICHE MED AVOCADO & MANGO: ”Så kul att du gillade räkcevichen, Ingela Ulla Stina. Följ oss gärna på Instagra..”
-
Ingela Ulla Stina Johansson » RÄKCEVICHE MED AVOCADO & MANGO: ”Jättegott”
Bloggarkiv
Länkar
Etikettmoln
vit choklad fastlagsbulle stekt strömming bouillabaisse med havskräfta & aioli grillad gås mörk choklad sandefjordsås romsås pannbiff honeysuckle kräftsås falukorv mumma sojasås vaktelägg tomatsallad tomatsalsa struvor kalvleveranglais på landet hummersoppa roscofflök morötter vaniljsås potatispuré thai basil morotssoppa mingelrätt whiskey sour kryddsmör tomatsoppa portvinsmarinerad frukt tapenade lingonparfait getost körsbär lättbakat campari vårprimörer bröd recept kalix löjrom smoothie kesella kolakräm potatisstomp pizzadeg apfelstrudelpaj saffransbullar grillade citroner gås, brownie byxad makrill nudlar rödvinssås lasagne huvudrätt mozzarella salsiccia karamelliserad gratäng granola bläckfisk mangosallad sockerkaka tournedos löksoppa högrev ciabatta fisk i folie fritterad rabarberkräm brioche kokosmjölk burgare picklad gurka flarn på tallriken persika pumpa entrecote oxfond lussekatter senapscreme brytbröd ramslökspesto foccacia rödlök vegetarisk, gambero gäddqueneller billig mat bouillabaisse kola & knäck apfelstrudel chorizo grillad makrill pepparrotssås gåsagille torskrätt rimmad oxbringa mazarinkaka crème brûllée dekoration wok egg toddy spanien prosecco kalvlever,anglais,kalv,kalvbräss rulltårta gubbröra vinägrett parmesanstänger ost fromage omelett panko pannacotta anklever ugnsrostade gremolata vårkyckling varma hallon hallå! sashimi pumpasoppa oxkind vikingfågel vermouth ramslökssoppa långpannebröd gäddrecept torskrecept, fiskrecept, torskrygg, fest pannkakor pepparrot pilgrimsmusslor korv rotfrukter laxrätter majonnäs ansjovis matjesill indiskt skaldjursfond japanskt apetizer ingefära havskräftor välkomstdrink fisksoppa våfflor kaka, äppeltarte nässelsoppa hummerfond fläder ägg citrondessert parmesan scampi buljong ramslöksrecept pizza hollandaisesås rom hälleflundra karré saft majs sopprecept rödbetor chutney, kantarelltoast basilika kullasparris rårörda lingon tomatsås cheesecake gåsamiddag nyårsdessert tartar frukt & bär fondspara munsbit torskrygg grön sparris gåsmeny sorbet midsommarmat picklat sockerlag chokladtårta tårta grytor äpplen hallonsylt karl johan svamp picklad champagne slow cooking kycklingrätt insjöfisk tårtor kantareller kalv rabarber ramslöksolja pastarecept glaze drinktilltugg entrérätt julmat brynt smör nu är det jul igen jordgubbar torsk skaldjur kyckling sommardessert husmanskost asiatiskt bröd på grillen nybakat hallon glass moltas drinktips gröna & sköna tillbehör lax cocktails svamp pastarätt soppa drinkar sill baka kötträtt nyårsmeny fisk italienskt förrätt fisk & skaldjur dessert köttrecept fiskrecept efterrätt såsrecept vegetarisk grill oxkött bakning pasta bbq dryck choklad laxrecept soppor chokladdessert griskött drinkrecept vegetariskt glassdessert sylt sallad lakrits, ramslök potatis primör bär doften av nybakat bröd sillrecept starters tomater nötter brödbak festmåltid fläsk nötkött festrätt blåbär kolasås apelsin sommarmat paj sommarmat, sparris fond ost och vin fågelrecept västerbottensost vit sparris fisk&skaldjur spenat mango nypotatis hummer äppeldessert nässlor lamm kallrökt lax inläggning saffran frukost tagliatelle äppelkaka bullar gin risotto grillat 1-2-3-lag vegetarisk soppa citron potatisrätt blåmusslor kakor äppelpaj toscakaka medelhavet avocado gräddsås semla hallonsås fiskgryta ostar whiskey marmelad gös pasta med räkor julgodis ugnsbakade rotfrukter romtopf lök maräng brunsås parmaskinka negroni vegetarisk pasta pulled höstmat reportage alla hjärtans dag abborre nyårsmat oxfilé flädersaft torskrecept björnbär sjögräsnudlar långkok lammracks pressgurka pyttipanna smoothie med spenat mango och ingefära färskost mousse vitaminboost fiskfond grillad entrecote ost, grillad flankstek rött vin sillinläggningar daal lingon apelsinmarmelad jästpannkakor recept bresaola grillad abborre i folie rabarberpaj hummus paella gravlax potatismos citronmarinerad hummer recept kalvbräss jordärtskocka mexikanskt tomat- & jordgubbssallad melanzane björnbärsmarmelad wokgrönsaker fiskpågrillen skaldjurssås råstekt potatis halloncurd couscous kladdkaka mozarella slottsstek ceviche hjorthornssalt löjrom innanlår fruktsallad chokladmousse negroni sour tortillas färskost på filmjölk melon lantbruk parfait majonnäas päron salmalax matjessill 5-minuterssill indisk mat oliv- & basilikatapenade svamprecept crème ninon cocoschutney saint agur chokladflarn rödbetshummus gambas gravad lax mandelpotatis ugnstekt lax kalvlever salsa ätliga blommor räkor juldryck kycklingwok dekorera med blommor köttbullar sojabönor gulaschsoppa oxbringa rökt fikon godis lakritscheesecake granatäpple semlor biskvi hasselbackspotatis nygrillat enkelt recept queneller pocherat ägg vegetarisk pizza blomkål, heiße liebe pesto matbloggpriset flankstek skåne bearnaisesås butternutpumpa ponzu matblogg julsill tartlett picklad rödlök frittata grön ärtsoppa rödkål citrus kycklingsallad jätteräkor gravlaxsås pepparrotssmör flädersorbet calemare koka hummer müsli blommor i maten aubergine ljuvliga smaker mazarin paj med spenat och västerbottensost matvete tosca pavlova curry nektariner fudge stekar räkor, gnocchi gädda